Rohkem tooteid Sulge
No produts were found.
Rohkem tooteid Sulge
No produts were found.
0 0

BLOGIKATEGOORIAD

hiljuti vaadatud
Üksusi pole

Kuidas valida õige LED-pirn? 10 ekspertide nõuannet.

Kategooriad: Blogi artiklid Rss feed
star
star
star
star
star

Kui tihti, tulles elektroonikaosakonda, olid teie silmad hajutatud mitme korruse riiulite vahel, mis olid täis palju LED-pirne? Ja need arusaamatud omadused kastidel? Kelvinid, vattid, lumenid, mis on need hirmuäratavad mõisted ja kes neist üldse aru saab? 

Meie! Ja me garanteerime, et 5 minutiga, st pärast selle artikli lugemist, suudate mitte ainult valida endale õige lambipirni, vaid ka juhendada kedagi selles küsimuses. 

Selles artiklis tutvustame teile 10 väärtuslikku ekspertnõuannet, mis aitavad teil omandada LED-pirnide valimise kunsti, et hoida oma kodu eredalt, tõhusalt ja stiilselt helendamas. 

1. Sokkel

Esimene asi, mida peate tegema, on valida õige sokliga pirn. Neid on tohutult palju, kuid kõige sagedamini kasutatavaid on näidatud alloleval pildil. E27 ja E14 loetakse kõige populaarsemateks kodudes. Ideaalne lahendus, et "mitte eksida", on tuua varem kasutatud pirn samast valgustist, kui see on olemas.

2. Võimsus (W)

Kirjutame selle parameetri kohta eraldi artikli, sest see on üsna ulatuslik ja vajab eraldi tähelepanu. Alustuseks võite alustada pakendil olevast teabest. Paljud tootjad määravad LED-pirnide ekvivalendi vattides, mis võimaldab teil keskenduda tuttavatele standarditele. Näiteks 60 W elektripirn on samaväärne LED-pirniga, mille võimsus on umbes 8-10 W. Seega on 1W vattine LED-pirn ligikaudu samaväärne 10W hõõglambiga. 

3. Vorm

Nagu juba arvata võisite, on ka LED-lampide kujusid väga palju ja siinkohal on oluline, et valikul ei tehtaks viga, sest muidu ei sobi see lihtsalt lambile või paistab teiste taustal välja. Reeglina märgivad valgustite tootjad neile sobivate pirnide nimed, kuid ka siin toimib hästi põhimõte: pole kindel - võta vana pirn kaasa.

Kõige levinumad vormid on:

A (suvaline) - pirnikujuline (A55, A60, A65)

C (küünal) - küünlakujuline (C35, C37)

G (gloobus) - pallikujuline (G45) 

NB! On olemas kahte tüüpi lambid, mis ei ole kuulikujulised - G4 ja G9. Nende puhul tähistavad täht ja number aluse tüüpi, mitte kuju.

MR (multifaceted reflector) - GU10 ja GU5.3 sokliga reflektorlambid

R (helkur) - helkurlambid (R39, R50, R63)

4. Pinge

Lambipirni valimisel on väga oluline teada selle tööpinget - 12V või 220V. Kui te panete 12 V pirniga lambile, mis töötab 220 V pingel, põleb see kohe teie silme ees läbi, ja kui te kasutate 220 V pirniga lampi, mis töötab 12 V pingel, ei sütti see üldse. Lampide tööpinge kohta peaks olema märgitud teave. Mis puutub lambipirnidesse, siis reeglina märgib tootja nende omadused korpusel või karbil. Märgistus võib olla numbrite ja pinge parameetri - 12V või 220V - nimetuse kombinatsioon või lihtsalt tähtede E (220V) või G (12V) kujul.

5. Värvitemperatuur

Värvitemperatuuri valimisele pühendame ka eraldi artikli. Peamine, mida peate algfaasis teadma, on see, et värvitemperatuuri mõõdetakse kelvinites ja seda tähistatakse tähega K. Seega, kui te näete valgusti karbil 3000K, 4000K, 6000K, siis see ongi see. 

Valgeid lambipirne on kolme põhitooni: 

Soe (2700K-3000K) - meile kõige tuttavlikum meeldiv kollane pehme värvus, mis meenutab hõõguvat valgust; sobib ideaalselt rahulikku ja hubast atmosfääri loomiseks elutoas;

Neutraalne (3500-4200K) - meenutab päevavalgust; eelistatakse töökoha valgustuseks;

jahe (5500K-6500K) - helevalge värvus, mis kiirgab sinist värvi; kasutatakse kõige sagedamini avalike kohtade, kaupluste ja tänavate valgustamiseks.

6. CRI (RA)

Värviedastusindeks - CRI või RA - on väärtus, mis määratakse kindlaks tegeliku värvi ja nähtava või visuaalselt tajutava värvi suhtega. Teisisõnu näitab see, kui palju kunstliku valgusallikaga valgustatud objektide värvid vastavad nende tegelikule värvile. 

Madalad CRI väärtused võivad põhjustada silmade pingutust, kuna on raske eristada erinevaid toone, mis omakorda võib põhjustada ebamugavustunnet ja kiiret väsimust. 

Kui kasutatakse kõrge CRI-väärtusega (>85) valgusallikaid, väheneb silmade koormus, mille tulemusena väheneb väsimus ja võib-olla isegi paraneb reaktsiooniaeg, eriti nõudlikes tootmispiirkondades. Seega, mida kõrgem on CRI, seda parem. Soovitame osta pirnid, mille CRI väärtus on vähemalt 80 või kõrgem.

7. Värinategur

Väreluskoefitsient on protsentuaalne väljend, mis kajastab valgusvoo kõikumise astet. Valgusallikas ja selle komponendid mängivad väreluse tekitamisel suurt rolli.

Kas olete kunagi märganud, et kui mõni valgusti on defektne, hakkab see perioodiliselt vilkuma? Sama juhtub ka LED-lampidega, mille värelusagedus on suur, kuid palju kiiremini. Mure on selles, et inimsilm ei näe tavaliselt neid värelusi, vaid need reageerivad aktiivselt meie ajule. Kirjutame sellest ka täpsemalt järgmistes artiklites.

Teadlased on kindlaks teinud, et selle koefitsiendi lubatud vahemik on 5% kuni 20%. Oluline on meeles pidada, et lubatud lainetustegur erineb sõltuvalt ruumi tüübist, kuhu valgusallikas on paigaldatud. 

Tuba

Lubatud väreluskiirus

Arvutiseadmetega varustatud ruumid

kuni 5 %

Tootmisrajatised ja kauplused

kuni 10%

Ruumid, kus tehakse suurt täpsust ja keskendumist nõudvaid töid.

kuni 10%

Lastetoad, koolide klassiruumid ja muud õpperuumid

kuni 10%

Raamatukogude lugemisosakonnad

kuni 15%

Ruumid, kus on suur inimeste voolavus (kus nad ei veeda palju aega).

kuni 20%

8.  Hind

LED-lambi maksumus kujuneb vastavalt: 

Bränd

Tavaliselt on tuntumatel kaubamärkidel kõrgemad hinnad, kuid nad võivad pakkuda ka pikemat garantiid ja paremat kvaliteeti.

Kasutusiga

Kallimatel mudelitel on sageli pikem eluiga, mis võib tähendada vähem väljavahetamisi ja hooldustöid.

Koostisosade omadused

Kvaliteetsemad komponendid, seega kõrgem CRI ja madalam värelus, seega kõrgem hind.

Heledus ja värvitemperatuur

Suurem heledus või eriomadused, näiteks populaarne värvitoon, võivad hinda tõsta.

Garantiid

Üldreeglina kehtib, et mida pikem on garantii, seda kõrgem on hind. 

Seega võib järeldada, et parem on osta LED-tooted keskmisest kuni kõrgema hinnaklassist, sest investeerimine kallimasse, kuid tõhusamasse ja kauem kestvasse LED-pirni võib pikas perspektiivis osutuda kasulikumaks tänu säästetud energiakuludele ja lambivahetusele.

Meie veebilehelt leiate kvaliteetseid LED-pirne hea hinnaga siin

9. Ühilduvus dimmerlülitiga

Kui kavatsete kasutada lampi koos integreeritud dimmeriga valgustiga, kontrollige kindlasti enne ostmist, kas valitud lamp toetab seda funktsiooni. Tavaliselt annavad tootjad pakendil teavet dimmerfunktsiooni kohta. 

10. Töötemperatuur

Ideaalne temperatuurivahemik LEDide tööks on -30 kuni +60 kraadi Celsiuse järgi. Tavalisi LED-lampe ei ole soovitatav kasutada aurusaunades, vannides, saunades ja soojusallikate läheduses.

Nagu näete, õige LED-pirni valimine on terve kunst ja me loodame, et tänu meie artiklile omandate selle kiiresti ja suudate edaspidi hõlpsasti valida õige lambi, nagu tõeline professionaal!

BOONUS

Kuidas kontrollida LED-pirnide lainetust? 

Kõige lihtsam ja tõhusam viis: avage oma mobiiltelefoni kaamera ja suunake see lambile. Kui pulsatsioonitegur on kõrge, näete LED-lambi märgatavat valguse värelust.

Jaga seda sisu

Palun logi sisse, et seda artiklit hinnata

Menüü

Meeldib esemete salvestamiseks looge tasuta konto.

Logi sisse

Sooviloendite kasutamiseks looge tasuta konto.

Logi sisse